Es būšu pavārs…
18.maijā divdesmit 4. – 6.klašu skolēni, kuriem interesē pavāra profesija, apmeklēja 3 pavāru restorānu „Tam labam būs augt” Rīgā. Skolēnus pie sevis uzņēma pazīstamais šefpavārs un viens no restorāna īpašniekiem Mārtiņš Sirmais. Tikšanās sākumā viņš pastāstīja, kā izvēlējies šo profesiju, kā nonācis līdz savam restorānam, kādi ir viņa pienākumi un darba ikdiena, kādas ir prasības darbiniekiem. Skolēni uzzināja, kā top dažādas receptes. Pirmajā meistarklasē viņš kopā ar pavāru Ēriku demonstrēja, kā gatavo uzkodu – „3 pavāru tapas” ar krāsaino mērcīšu šovu. Meistarklases laikā skolēni varēja uzzināt, kā top dažādās mērces, vērot interesanto pasniegšanas veidu, izgaršot tās kopā ar pašcepto maizi. Ekskursijā pa restorānu varēja uzzināt, ko dara aukstajā cehā, karstajā cehā, kā no rīta tiek sagatavotas visas porciju sastāvdaļas, lai dienas laikā darbs ritētu raiti, parādīja, ko dara servējamā zonā, kāds ir tās aprīkojums. Mārtiņš uzsvēra, ka ļoti svarīga ir katra atbildība par savu darbu, precizitāte, sadarbība komandā. Otrajā meistarklasē abi pavāri demonstrēja, kā tiek servēts saldais, izmantojot šķidro slāpekli. Pēc tam pavāri atbildēja uz skolēnu jautājumiem. Mārtiņa Sirmā ieteikums – pirms sāc mācīties par pavāru, pāris dienas pastrādā kādā restorānā, lai pārliecinātos, vai tev šis darbs patīk.